REVIEW: Rapha + Castelli + Sportful: Warm op de fiets in hartje winter

De wintermaanden op de fiets doorbrengen heeft zo zijn down sides; verkleumde handen en voeten en een smerige koersfiets zijn er slechts een paar van, maar een efficiënte – en als het even kan – knap ogende wintertop bespaart je van de ergste kou. Sterker nog, weten dat je met de juiste toplaag de baan op kan maakt soms het verschil tussen in bed blijven liggen en de fiets opkruipen.

Over de loop van 4 koude en soms natte weken hebben wij 3 uiteenlopende toplagen uitvoerig getest bij temperaturen tussen -2 en 10 graden, en na een ochtendje losrijden in Vloesberg werd het verdict gemaakt bij een stevige kop koffie.

_______________

RAPHA Winter Windproof

Tom: De verwachtingen voor een nieuwe seizoenscollectie van Rapha zijn telkens zo hoog dat het een klein mirakel is dat ze de bal amper misslaan, althans wat design betreft. Wat een knap ding, dat Winter Windproof vestje, en zoals de naam doet vermoeden ook zodanig winddicht dat het bijna geen naam heeft. Vooral de paarse variant is helemaal af.

Lau: Klopt. Voor de understated rijder, die geen baat heeft bij schreeuwerige kits is dit alweer een natte droom. Wel ironisch dat het logo op de rug er zo on-Rapha-esque groot opstaat.

Tom: Zo af en toe mag het wel eens wat meer zijn. Het neemt niet weg dat het één van de meest stijlvolle en gedetailleerde wintertruien is die momenteel op de markt is. En één van de meeste efficiënte…

Wim: Efficiënt tot als het stortregent, lijkt me wel.

Tom: Stel dat het aan het einde van de rit begint te druppelen kom je er heus nog wel mee weg, maar inderdaad, waterdicht is deze trui helemaal niet. Gebruik tijdens grotendeels droge ritten valt dus aan te raden. Koude daarentegen houdt deze jersey helemaal buiten, en dat dankzij de quasi perfecte isolatie van de zware stoffen – een mix van polyester en merinowol – en de feilloos aansluitende manchetten en kraag. Het hele ding voelt gewoon luxueus en stevig aan, wat het eveneens stevige prijskaartje rechtvaardigt. Krijg je het – al dan niet van de prijs – té warm, dan zorgen twee zijdelingse ritsen voor voldoende ventilatie.

Wim: Wat ook opvalt is dat deze trui twee zakken op de rug heeft in plaats van de traditionele drie, heb je daar iets op aan te merken?

Tom: Dat is persoonlijk één van de weinige minpunten van dit item. Ok, ze zijn ruim en bieden op zich evenveel plaats, maar deze trui is zo warm dat je buiten de gebruikelijke fietsbenodigheden enkel een extra regenjasje hoeft mee te zeulen. Het gevolg is dat de zakken nooit helemaal vol komen te zitten en alles mogelijk wat verschuift tijdens de rit en dat op zijn beurt de zoektocht naar pakweg een proteïnebar ietwat bemoeilijkt. Het opbergvakje met de rits, net boven de achterzakken, is daarentegen weer ideaal om persoonlijke bezittingen in kwijt te raken.

Lau: Als het dat maar is.

Tom: Resteert me enkel nog te vermelden dat de dikkere materialen ervoor zorgen dat het truitje mogelijk wat groot uitvalt bij zij die houden van de snug fit waarvoor Rapha bekend staat, waardoor een maat kleiner nemen aan te raden is. Dat zou mogelijk ook het verschuivingsprobleem in de dubbele achterzakken kunnen oplossen. Verder bezit de Winter Windproof trui alle eigenschappen die een wintertrui vereist. En wie zich door de sobere kleuren zorgen maakt rond visibiliteit bij automobilisten: onder andere de band rond de arm en het logo op de rug zijn voorzien van een reflecterend laagje. Typisch Rapha, doordacht maar niet in your face.

*De prijs van deze trui is ondertussen gezakt tot onder het niveau van zijn rechtstreekse concurrenten.

_______________

SPORTFUL Fiandre NoRain

Wim: Als we het dan toch over understated efficiëntie hebben, de nieuwe Fiandre NoRain trui van Sportful past anders ook perfect in dat plaatje en heeft mijn hart alvast gewonnen.

Tom: Zo ziet het er naar uit, ja. Oogt klassiek, tot wanneer je de details spot en moet vaststellen dat dit eigenlijk een behoorlijk innoverende én geslaagde update is.

Lau: Wat je wil zeggen is dat het dandy-gehalte van jouw Rapha trui hier plaats ruimt voor een meer eigentijdse, sportieve uitstraling?

Tom: [lacht] Niet per se met die woorden, Lau. Maar je hebt wel een punt.

Wim: De Fiandre lijn gaat dan ook al even mee en is ondertussen een gerespecteerd begrip geworden als het op kleding voor de meest barre weersomstandigheden aankomt. Wat looks betreft is dit een allrounder. Modern en toegankelijk, maar met de nodige details die de meerwaardezoeker zeker zal appreciëren. De vest is beschikbaar in 3 kleuren, maar deze zwarte met rode accenten is niet alleen stijlvol, maar ook tijdloos.

Wim: De NoRain jas verschilt echter van de rest van de Fiandre familie omdat ze uit zichzelf al warm aanvoelt dankzij de gefleecete stoffen. En dat komt het beste uit de verf bij temperaturen rond het vriespunt. Sportful gaat er prat op dat de range tussen -5 en +10 graden ideaal is om deze vest uit de kast te halen. Iets dat ik bij deze kan beamen na onze testsessies. Wat mij betreft een echte must, dus, voor Belgische herfst- en winterrijders.

Lau: En waterdicht, bovendien.

Wim: Klopt, al staat daar zoals bij de meeste veelzijdige truien een limiet op. De voorzijde van de jas is een dik gevoerde windstopper met “4way stretch”. Die biedt warmte en bescherming tegen regen en wind. De achterzijde van de jas is gemaakt van Norain thermal fabric. Een waanzinnig ademende stof die tevens voorzien is van waterbescherming. Op de rug werden 3 full-size achterzakken voorzien, dus hier geen nodeloos geschuif van materiaal. Door middel van een drukknop is er zelfs een soort van spoiler voorzien, een achterflap die neergelaten kan worden als het nodig is.

Wim: Het geheel wordt afgewerkt met een hoge warme kraag en YKK Vislon rits. Rond het middel zit er een handige elastische gripper die aan de buitenzijde een al even handige 360° reflectiestrook bevat.

Tom: Daar wordt de minimalist in mij alweer warm van.

Wim: Had ik verwacht… De smaakvol gepositioneerde rode graphics maken het wat mij betreft af.

_______________

CASTELLI Perfetto

Lau: En zo komen we aan bij de vernieuwde Castelli Gabba, de Perfetto. Neem die benaming gerust letterlijk, wat regenachtige omstandigheden betreft. Misschien nog meer als Sportful’s Fiandre lijn, is de voormalige Gabba een ware referentie. Getuige daarvan is de afplaktape op het logo met de Schorpioen door profrenners die, jammergenoeg, een andere kledingsponsor hebben.

Wim: Veelzeggend, indeed. En aan de pasvorm te zien zit het met de strakke Italian Stallion-uitstraling van het merk ook nog altijd goed.

Lau: [lacht] Wat had je verwacht? Wees echter niet té optimistisch want je kiest best voor een maatje groter dan wat je gewend bent.

Tom: Hoe zit dat met de warmte? Het lijkt met voorsprong de lichtste trui uit de reeks.

Lau: Laat alvast één ding duidelijk zijn: de Perfetto is op zijn best in het tussenseizoen. Het voor- en najaar zijn dé uitgelezen périodes om met deze trui uit te pakken. Vandaag, eind december bij 6 graden, benaderden we de onderste limieten van de Perfetto, maar met een extra baselayer verleng je de gebruiksduur ervan makkelijk met een paar weken. Het maakt van de Perfetto één van de langst bruikbare truien, afhankelijk van ieders noden wel te verstaan.

Lau: De trui sluit overigens nauw aan, “trekt nergens tegen” en justificieert zijn naam daarmee meteen ook. Wind? Laat maar komen. Regen? Geen enkel probleem, hier blaast hij de concurrentie zelfs omver. Achteraan is er een uitsnede voorzien waardoor de rug en billen beschermd blijven van opspattend vocht en vuil, wat altijd een meerwaarde is. En onder de mouwen zijn eveneens ritsen voorzien die zorgen voor extra verluchting, indien gewenst.

Tom: Met andere woorden, de nieuwste telg treedt vrij moeiteloos in de schoenen van de legende die de Gabba uiteindelijk is…

Lau: Dat is bijna een understatement. Het blijft een meerwaarde voor de wielerkleerkast, zo simpel is het.