Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Training uitstellen bij regen? Niks daarvan! - Bicycletta
fietsen in de regen

Training uitstellen bij regen? Niks daarvan!

Korte broek aan, zonnebril op en fietsen in een heerlijk zonnetje. Zalig toch? Alleen … Het is winter, het is koud, … En ja, soms regent het. Maar dat mag geen reden zijn om thuis te blijven. Ook regenweer is fietsweer.

Droog-weer-fietser

Je kan toch niet eeuwig een droog-weer-fietser zijn? Vroeg of laat valt er toch eens onverwacht een fikse regenbui op je hoofd, of zelfs hagel! Laat je dus niet afschrikken door wat neervallend water. Al zijn er wel enkele aandachtspunten.

Minder grip in de regen

Regen betekent minder grip, zeker met banden zonder profiel. Voor je eigen veiligheid doe je het dus beter wat rustiger aan. Vermijd bruusk remmen en probeer relaxed op je fiets te zitten. Wie verkrampt of onzeker op zijn fiets zit, gaat gegarandeerd tegen de grond. Geniet ervan. Let wel op voor de witte lijnen op de weg zoals zebrapaden of wegmarkeringen. Die zijn extra glad in de regen en je glijdt er zo op weg.

Fietsbril schoonmaken

Onder je helm kan het handig zijn om een wielerpetje te dragen (met de klep naar voor gericht), deze houdt de meeste spray uit je ogen. In echt hondenweer kan je je bril het best schoonmaken met een geut uit je bidon. Aan je mouwen of handschoenen hangt meestal zand, wat krassen op je glazen kan maken.

Kleding

Er is een verschil tussen fietsen in de regen tijdens de zomer of de winter. In de zomer kan je je gewone fietskledij dragen met daarover een regenjasje. Zolang je bovenlichaam warm blijft, kan je (meestal) blijven presteren.

In de winter kan regen wel problematisch worden, met als gevolg dat je onderkoeld geraakt. Het bovenlichaam warm en droog houden kan met een jas in gore-tex, maar ook je handen en voeten moet je trachten droog te houden en dat is niet altijd mogelijk. Er bestaan handschoenen en schoenovertrekken die waterafstotend zijn, maar uit eigen ervaring weet ik dat er in het reclamepraatje beloftes gemaakt worden die in realiteit niet altijd waar blijken te zijn. Tegenwoordig bestaan er ook fietsbroeken die waterafstotend zijn, daar heb ik geen ervaring mee.

Alternatieve training

Voor wie het slechte weer liever laat passeren en toch een (korte) training wil inlassen, zijn er uiteraard de indoortrainers. Maar daarover later meer.