Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Bedenker mechanische doping kondigt groot schandaal aan - Bicycletta
mechanische doping

Bedenker mechanische doping kondigt groot schandaal aan

Is er een nieuw schandaal rond mechanische doping op komst? Istvan Varjas, eind de jaren ’90 de bedenker van de verborgen motortjes, beweert in de Franse krant Le Monde alvast van wel. Volgens de Hongaarse ingenieur zal de wielerwereld begin januari op zijn grondvesten daveren.

Varjas laat in het interview met Le Monde weten dat er begin januari zaken aan het licht zullen komen in een televisie-uitzending, waarvan de impact ‘groter zal zijn dan die van de Festina-affaire van 1998’. In de VS wordt aan een documentaire gewerkt waaraan hij zijn medewerking verleende. ,,Het is geen sprookje. Er zijn bewijzen en getuigen onder eed. Sommige renners hebben in het verleden een motortje gebruikt. ‘Very soon, you will see a big story’.”

Meer informatie ontbreekt voorlopig, maar in de wandelgangen circuleert al een tijdje dat Varjas zijn technologie destijds zou hebben verkocht aan één wielerploeg. Een exclusieve deal voor een periode van tien jaar.

Slechts één atleet werd tot dusver betrapt op het gebruik van mechanische doping: de Belgische veldrijdster Femke Van den Driessche (20). Zij liep begin dit jaar tegen de lamp op het WK veldrijden in Zolder. De Internationale Wielerunie UCI legde Van den Driessche, die in 2015 nog Europees kampioene bij de beloften was geworden, in april een schorsing van zes jaar én een boete van 18.000 euro op.