Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Zou u een papieren helm dragen? - Bicycletta

Zou u een papieren helm dragen?

Papier is dun en broos. Niemand haalt het in het hoofd om papier als bouwsteen te gebruiken, laat staan om het als beschermmiddel in te zetten, toch?

Wel, designer Isis Shiffer denkt daar anders over. De New Yorkse won dit jaar de International James Dyson Award voor het ontwerpen van een papieren fietshelm waarvan niet alleen geclaimd wordt dat hij even veilig is als een traditionele styrofoam-helm, maar ook opplooibaar en recycleerbaar is. En dat allemaal voor minder dan $5.

Shiffer investeert momenteel haar prijzengeld – $45,000 – in het verfijnen van haar EcoHelmet. Het ding is gemaakt uit verschillende lagen van 100% recycleerbaar papier en is gevormd volgens een uniek honinggraadpatroon dat de stijfheid van de helm behoudt tijdens het gebruik, en op accordion-achtige wijze inklapt wanneer je hem wil opbergen.

De honinggraadstructuur verdeelt elke impact over de hele helm en zou dat op een even efficiënte manier doen dan een helm uit polystyreen. Shiffer, die tijdens haar studententijd in Londen toegang had tot een crash-test-lab voor Europese veiligheidsnormen, beweert genoeg data verzameld te hebben om haar veiligheidsclaims te kunnen ondersteunen.

Het klinkt echter nog niet alsof we binnenkort allemaal met papier op het hoofd over de straten zullen razen. De waterdichtheid gaat maximaal drie uur mee, en het hele ding verslijt veel sneller. “Wielrenners zijn dan ook niet het doelpubliek”, aldus Shiffer. “De EcoHelmet is ontworpen als aansluiting op bike-share systemen en moet gerecycleerd worden zodra de helm geen dienst meer doet.”

Een handig hebbeding voor commuters, dus, die dan geen vaste helm meer naar het werk hoeven mee te slepen. Officiële veiliheidstesten worden momenteel uitgevoerd en als alles goed gaat ligt de EcoHelmet over enkele maanden in de rekken.

Voor meer info, check http://www.ecohelmet.com/

En u, zou u een papieren helm dragen?