Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Boek review: André Meganck - Meesterfixer - Bicycletta

Boek review: André Meganck – Meesterfixer

“De chronometer van André geeft de burger hoop,” aldus Karl Vannieuwkerke in de memorabele Parijs-Roubaix van 2012, waar ene Tom Boonen besloot om op iets meer dan 50 kilometer van de streep ‘ne numéro op te voeren’. Hoe het toen afliep weten we allemaal nog goed genoeg. De afloop van de 17e etappe in de Tour van 2001 zal daarentegen misschien al wat verder in het geheugen zitten.

In zijn boek Meesterfixer beschrijft verslaggever André Meganck de hoogte- en dieptepunten van zijn 40-jarige loopbaan bij de VRT. Een loopbaan die begon in 1976 wanneer André aangeworven werd bij de toenmalige BRTN als ‘geschoold werkman-autobestuurder’ en zo de persoonlijke chauffeur van wijlen Fred De Bruyne werd. ’76 is het jaar dat Meganck zijn Tourdebuut maakte en dat Lucien Van Impe als laatste Belg in het geel over de Champs-Élysées zou denderen. Het is maar een van de vele sportmomenten die uitgebreid aan bod komen in Megancks memoires, afgekruid met leuke anekdotes en sidenotes.

andre-meganck-meesterknecht-foto-door-jelle-vermersch

© Jelle Vermeersch

‘Meesterfixer’ zou, in plaats van ‘geschoold werkman-autobestuurder’, een veel betere functieomschrijving geweest zijn voor de job van André. In het boek toont hij aan dat zijn jobinhoud in de loop der jaren een enorme evolutie kende en dat de VRT zonder Megancks ‘netwerk’ televisiepareltjes als Vive Le Vélo maar half zo goed had kunnen realiseren. Maar André wrijft het er niet in. Hij brengt het allemaal op een zeer bescheiden en nuchtere manier. Meganck deed meer dan enkel naar Radio Tour luisteren en chronometers indrukken. Hij verzorgde contacten met renners en ploegleiders, bracht de renners naar de journalisten, verschalkte VTM-reporters en verzorgde zowat het hele logistieke gebeuren van de VRT tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast was hij een expert in het oplossen van onvoorziene problemen en zorgde hij er last but not least altijd voor dat de kijker thuis optimaal de koers/sport kon beleven.

andre-meganck-meesterfixer-2

Dit boek biedt de wielerliefhebber een blik achter de schermen van de koers in combinatie met een beschrijving van, vind ik persoonlijk, het boeiende leven van Meganck. Van het tijdperk De Bruyne over Vanlombeek/Uytterhoeven tot Wuyts/De Cauwer worden alle memorabele momenten nog eens opgefrist.

‘Meesterfixer’ leest sneller dan dat Freddy Maertens naar de wereldtitel sprintte en vormt dezer dagen bovendien een perfect kerstcadeau voor zowel zij die alles willen herbeleven, als zij die in volle ontdekkingtocht zijn.