Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Het zadel, zegen of vloek? - Bicycletta
Het juiste zadel op je fiets

Het zadel, zegen of vloek?

Niks vervelender dan een blessure aan het zitvlak. Tijdens een fietsrit zit je tussen de 95 en 99% van de tijd op je zadel. En als er daar wat schort, tja … dan is het plezier er snel af.

Fietsen zonder pijn

Het zadel is een belangrijk contactpunt tussen je fiets en je lichaam. Uren aan een stuk moet dit stukje plastic of carbon, al dan niet bekleed met (kunst) leder, je volle gewicht dragen. Daarom is het belangrijk dat je bij de keuze van een nieuw zadel snel een comfortabele positie vindt, waarin je zonder pijn uren kan fietsen. Schuif je bij het klimmen wat naar voor, of bij het dalen wat naar achter dan is dat natuurlijk geen probleem. Belangrijk is dat je steeds in een comfortabele en veilige houding op de fiets zit.

Een zadel op een racefiets is bewust smal gehouden, zodat je benen zo dicht mogelijk bij het frame bewegen, zonder tegen het zadel te schuren. Een regel onder profrenners is, dat hoe meer je beweegt op je zadel, hoe harder het zadel moet zijn.

Zitbotjes

Verder maakt het ook uit hoe ver je ‘zitbotjes’ uit elkaar staan. Dit zijn twee botjes onderaan je bekken. Zij zorgen voor de ondersteuning van je lichaam bij het fietsen (en daarmee zit je dus op je zadel). De afstand tussen deze botjes is verschillend per persoon. Zelfs per geslacht is er een verschil. Bij mannen staan ze over het algemeen dichter bij elkaar, wat ook verklaart waarom dameszadels dikwijls breder zijn.

De meeste fietsspeciaalzaken laten toe om verschillende zadels te testen alvorens tot aankoop over te gaan. Maak hier gebruik van! Ondergetekende weet waarover hij spreekt. En een zitvlakblessure is echt geen pretje. En al zeker niet midden in het fietsseizoen.