Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
De fietshelm, van worst tot modeaccessoire - Bicycletta
helm dragen is belangrijk op de fiets

De fietshelm, van worst tot modeaccessoire

Worst

De tijd dat renners en wielertoeristen met een ‘koersklaske’ rondreden, ligt ver achter ons. Nostalgisch kunnen we daarop terugkijken, maar eerlijkheidshalve moeten we durven zeggen dat extra bescherming voor het hoofd veel belangrijker is. De eerste fietshelm, ook wel worstenhelm genoemd, die op de markt verscheen, had weinig gemeen met de trendy exemplaren van nu.

eddy merckx met worstenhelm

Drama

Tot begin jaren 2000 was een helm in de meeste landen niet verplicht tijdens profwedstrijden, behalve in België. Op 11 maart 2003 kwam Andrei Kivilev in de tweede etappe van Parijs-Nice lelijk ten val en overleed even later aan een schedelbasisfractuur. Als gevolg van zijn val werd door de UCI de algemene helmplicht ingevoerd.

Evolutie

Gelukkig heeft de fietshelm de laatste jaren een gigantische evolutie doorgemaakt, zodat er nu heel veel trendy modellen op de markt gebracht worden. De meest courante helmen bestaan uit een plastic omhulsel met daarin een soort ‘piepschuim’. Het plastic is bewust glad gehouden om zo goed mogelijk te glijden bij een val. Het zorgt er ook voor dat je nek zo weinig mogelijk schokken hoeft te ondergaan. Een gewone fietshelm moet in Europa steeds aan de norm EN 1078 beantwoorden.

Advies bij aankoop

Heel belangrijk: pas altijd een helm alvorens je hem koopt. Je hebt de juiste maat als je je vingers net niet tussen de zijrand van de helm en je hoofd krijgt. Achteraan mag er iets meer ruimte tussenzitten. Achteraan bevindt zich ook het mechanisme waarmee je de helm kunt aanspannen, zodat hij rond je hoofd gegoten zit. Een veelgemaakte fout die we zien, is dat de helm niet goed gedragen wordt. Je helm moet namelijk plat op je hoofd staan, de riempjes moeten voor en achter je oren lopen. Je hoort de riempjes zodanig aan te spannen, dat je ook hier net niet je vingers tussen sluiting en kin krijgt.

Vervangen na een val

Eens je met een helm gevallen bent, en je hebt de grond of een object geraakt, dien je hem te vervangen. Er kunnen zichtbare of onzichtbare scheuren ontstaan zijn door de klap, waardoor je helm niet meer dezelfde veiligheid biedt als voor de val.

Deel van de fietsuitrusting

Ondertussen zijn er nog weinig redenen om geen fietshelm te dragen. Ook de profrenners dragen op training steeds een helm, al dan niet verplicht door de ploeg. Tot besluit mogen we gerust zeggen dat een fietshelm een vast onderdeel zou moeten zijn van de fietsuitrusting.