Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Merida brengt de lichtste productieracefiets op de markt: 4,56 kg - Bicycletta

Merida brengt de lichtste productieracefiets op de markt: 4,56 kg

Daar gaan we weer, hoor ik u denken. Nu claimt fietsconstructeur Merida de titel ‘Lichtste racefiets op de markt’. Om een van ‘s-werelds lichtste, in serie gemaakte, fietsen te ontwerpen, steekt MERIDA veel energie in nieuwe carbon productietechnologie, die het mogelijk maakt om wanddiktes tot slechts 0,7 millimeter te gebruiken. Tenslotte: special opgeleide vakmensen voegen meer dan 400 (!) enkelvoudige carbonmatten bijeen over een synthetische positieve kern om met elk frame een prachtig stuk vakmanschap te maken. De nieuwe SCULTURA, een waarlijk “beeldhouwwerk”, dat ook handmatig afgewerkt wordt, vertegenwoordigt MERIDA’s doel om de best denkbare fietsen werkelijkheid te maken. De Scultura 9000 LTD (limited edition) weegt slechts 4,56kg

Ondanks dat hij in principe een klimspecialist en racefiets blijft, is de SCULTURA opmerkelijk geschikt voor dagelijks gebruik. De aerodynamisch nuttige verplaatsing van de achterrem naar het trapasgebied maakt de weglating van de smalle brug tussen de framebuizen mogelijk, hetgeen in combinatie met een 27.2 millimeter zadelpen, 25 millimeter brede banden en MERIDA’s eigen carbontechnologie, resulteert in onvergelijkbare comfortniveaus. Terwijl bij “Bio Fiber Damping Compound” de speciale, in de structuur van het carbon geweven organische vlasvezels hoogfrequente trillingen elimineren, voorziet het “Flex Stay” concept met platte buizen de anders super stijve achterkant met voldoende horizontale buigzaamheid om ruwe wegoppervlakten aanzienlijk af te vlakken.

De verplaatsing van de achterrem was echter niet de enige verbetering van de nieuwe aerodynamica van de SCULTURA. Bovenop de schone doorvoer van alle kabels (natuurlijk met volledige Di2-compatibiliteit), spelen de nieuwe buisprofielen de belangrijkste rol. De taps toelopende balhoofdbuis werd afgeslankt, zodat een 1 1/8” to 1 1/4” vork past.

Gemakkelijker te herkennen zijn de onderbuis en de zitbuis, wier nieuwe “NACA Fastback” druppelvormige en achter afgeplatte afmetingen MERIDA’s tijdritspecialist WARP TT al hielpen om windtunnelwaarden te doorbreken. Samen met zijn lage gewicht, zal dit een SCULTURA rijder zeker aansporen om nog betere tijden te realiseren in bergetappes.

Met betrekking tot krachtoverbrenging, toont de nieuwe SCULTURA een extra brede verbinding met een massieve BB386-trapas, waarbij een torsiestijfheid van 60 N/mm tot stand wordt gebracht – een uitstekende waarde voor schitterende versnelling. Met 92 Nm/°, is de stijfheid van de balhoofdbuis meer dan volwaardig, hetgeen bijdraagt aan de zekere hantering van de SCULTURA, special in gedeeltes voor hoge snelheid. Toch blijft door de opmerkelijk korte 400 millimeter ketting de totale wendbaarheid van de fiets perfect.

Meer info op www.merida.nl