Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/easy-facebook-likebox/includes/easy-custom-facebook-feed-widget.php:3) in /home3/necro666/public_html/www.bicycletta.be/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 60
Fotospecial: De Muur. Wij hebben ze aanbeden. - Bicycletta

Fotospecial: De Muur. Wij hebben ze aanbeden.

De Muur. Die venijnige bult in Geraardsbergen. De steenweg over, recupereren van Parikeberg. Spurten over de brug van de spoorweg. Bijschakelen, denderend over de denderbrug. Op naar de markt. Richting Vesten, linksmee op de kasseien. Hard tegen hard, en nu pas rechts de Muur. Die verrekte Muur. Maar het publiek schreeuwt. Melkzuur wordt omgezet in adrenaline. Demarreren. Nu nog de Kapelmuur en dan bergaf naar de Bosberg. De streep in Meerbeke lonkt.

De Muur. Ooit scherprechter in Vlaanderens Mooiste. In 2012 afgedankt en bij het oud vuil gezet. Dit monument laten ze op die mooie zondag in april links liggen. De hoogmis van de Vlaamse Klassiekers dendert niet meer over de kasseien van de denderstad.

Wielergoden als Merckx, Vanderaerden, Van Hooydonck, Museeuw, Boonen en Cancellara beroerden het wielervolk op de bekende stenen, versnelden en reden naar Meerbeke, om daar de handen in de lucht te gooien. De Muur was scherprechter. De Muur. Daar hing de sfeer van de echte Ronde.

Op een herfstige zondagnamiddag, tussen de vallende bladeren, ligt de Muur er prachtig bij. De Ronde passeert er niet meer, maar de grandeur van het monument hangt er nog steeds. In mijn hoofd herbeleef ik de poëtische woorden van wielercommentatoren. De beelden komen vanzelf terug.

De Muur van Geraardsbergen. We hebben ze aanbeden. Erfgoed van onze wielergeschiedenis.